Již za týden začíná 20. ročník Festivalu Bennewitz, který se koná pod záštitou ministra kultury České republiky Ilji Šmída, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Česká Třebová Jaroslava Zedníka. Letošní ročník se koná v rámci oslav 740 let od první zmínky o městě Česká Třebová a 100 let od vzniku Československé republiky.

Program je jako v minulých letech rozdělen do dvou bloků: čtyřdenní, jehož pojítkem je osoba patrona festivalu (a jeho dramaturga), houslového virtuosa Jaroslava Svěceného, a dvoudenní, jehož společným jmenovatelem jsou interpreti z České Třebové.

Slavnostní zahajovací koncert proběhne na velkém sále Kulturního centra Česká Třebová ve středu 18/4 2018. Jedná se o unikátní koncert s divadelními prvky, ve kterém přední čeští virtuosové hrají nejen původní hudební party! "Na Vivaldiho!" je komponovaným pořadem, který představí Antonia Vivaldiho nejenom jako fenomenálního houslistu, ale i jako život milujícího muže. Sólisty budou Jaroslav a Julie Svěcení, autorkou scénáře a jednou z protagonistek je také členka Dejvického divadla Zdeňka Žádníková Volencová.

Druhý koncert se nese "Ve znamení tanga!" a ve čtvrtek 19/4 představí opět ve velkém sále Kulturního centra strhující rytmy Jižní Ameriky, ale také klasiku i swing. Koncert provedou Ladislav Horák - jeden z předních českých akordeonistů a zástupce ředitele Pražské konzervatoře, Radek Krampl - vibrafon, Vít Švec - kontrabas a Jaroslav Svěcený - housle.

Třetí koncert se odehraje v kostele sv. Jakuba Většího v České Třebové a vystoupí na něm Třebovákům a milovníkům varhanní hudby dobře známý Pavel Svoboda, kterého na trubku doprovodí Vladimír Rejlek a na housle Jaroslav Svěcený. O mluvené slovo se postrá herec Otakar Brousek ml. "Chrámový galavečer" mimojiné připomene také 100 let ČSR.

První blok v sobotu 20/4 na velkém sále Kulturního centra uzavře koncertní multižánrový projekt "Šanson v gala", ve kterém dramaturgové slibují, že posluchači zažijí takřka všechny druhy emocí během jednoho večera. Zpěv: Renata Drössler - první dáma českého šansonu. Mluveným slovem a hrou na flétnu večer dorpovodí Zdeňka Žádníková Volencová.

V pátek 27/4 na první blok naváže blok druhý. Komorní orchestr Jaroslava Kociana, doplněný o dechovou sekci Filharmonie Hradec Králové, přednese cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany "Má vlast". Dirigentem bude Bohuslav Mimra.

Celý festival v rodišti Antonína Bennewitze potom v sobotu 28/4 zakončí koncert smíšeného pěveckého sboru Bendl Česká Třebová a pěveckého sdružení Dalibor ze Svitav. Tento koncert se uskuteční na sále hostince U Coufalů v Přívratu.

Vstupenky na koncerty v Kulturním centru jsou již k dispozici na www.kcct.cz. Lístky na koncert v kostele se dají zakoupit na Informačním centru Česká Třebové - a budou v dostatečném množství k dostání v místě konání koncertu, Na koncert v Přívratu je vstupné dobrovolné.